Parempaan huomiseen – Ravitsemusfoorumin antia osa 1
Osallistuin Geryn (Gerontologinen ravitsemus Gery ry) järjestämään Ravitsemusfoorumiin Kuopiossa 15.3.2017. Ravitsemusfoorumeja on järjestetty vuodesta 2013 lähtien yhteisenä teemana ikäihmisten paremman ravitsemuksen ja pärjäämisen tukeminen. Ravitsemusfoorumien järjestämisestä vastaa grand ”old” lady Merja Suominen, joka on tullut tunnetuksi ikäihmisten vajaaravitsemuksen lievittämiseen tähtäävästä pitkäjänteisestä työstään. Iso käsi Merjalle!
Päivän aloitti dosentti Leila Karhusen esitys ympäristön merkityksestä ikääntyneen hyvälle ravitsemukselle. Leila Karhunen toimii ravitsemuspsykologiaan erikoistuneena yliopiston lehtorina Itä-Suomen yliopistossa Kuopiossa.
Ruuan valintaan ja syödyn ruuan määrään vaikuttavat:
- Iäkkään elämän tarina ja kokemukset eli toisin sanoen omaksutut tavat ja tottumukset ja henkilökohtaiset mieltymykset.
- Ruokaympäristö eli ruokahalua kiihottavat aistimukset (kuten ruuan näkeminen ja/tai haistaminen), vaihtoehtojen määrä (mitä enemmän vaihtoehtoja, sitä enemmän syödään), tarjoilujärjestys (ensin tarjottuja ruokia syödään enemmän) ja annoskoko (mitä isompi annos, sen enemmän syödään).
- Ruokaseura, mikä on yhteydessä ruokailun säännöllisyyteen ja suurempiin ruokamäärin. Yksinäisyys altistaakin iäkästä riittämättömälle ja yksipuoliselle ruokailulle.
- Ruoka itsessään eli muun muassa sen maistuvuus, houkuttelevuus, saatavuus, annoskoko ja vaihtoehtojen määrä.
Iäkkäille tulisi siis tarjota tuttuja ruokia ja makuja ja ruokailla mieluusti porukassa, jos vain mahdollista. Vaihtoehtojen määrää voi lisätä yksinkertaisimmin tarjoamalla ateria eri komponentit erillään. Esim. lihakastikkeen, perunan ja salaatin sijaan tarjotaan erillään kastike, kypsennetyt lihasuikaleet, peruna, keräsalaatti, tomaatti ja kurkku.
Omassa esityksessäni käsittelin toimintakyvyn tukemista ikäännyttäessä. Taustaltani olen ravitsemusterapeutti ja väitöskirjan olen tehnyt liikuntafysiologiasta.
Toimintakyky yhdistää ikäihmisen hyvä elämän keskeisiä määrittäjiä. Näitä ovat fyysiset tarpeet (ravinto, terveys..), sosiaaliset tarpeet (läheisyys, ystävät…), henkiset ja hengelliset tarpeet (harrastukset, kulttuuri..), ja turvallisuuden tarpeet (turvalaitteet, esteettömyys…). Kohonneen riskin ryhmien, kuten lievästi toimintakyvyltään heikentyneiden iäkkäiden, tukeminen onkin kaikkein kustannustehokkainta.
Tehokkaita keinoja ikäihmisen toimintakyvyn tukemiseen ovat riittävästä nautitun ruuan määrästä ja päivittäisestä fyysisestä aktiivisuudesta huolehtiminen. Tämän lisäksi yksinäisyyden kokemisen vähentämisellä olisi todennäköisesti merkittävä positiivinen vaikutus iäkkään pärjäämiseen.
Ikääntyvän toimintakyvyn ylläpitämiseksi:
1) Aktivoidaan ja ohjataan liikkumaan
2) Liikkumista rajoittavia hoitoja vain hyvin perustein
3) Ympäristö esteettömäksi ja turvalliseksi
4) Liikkumisen apuvälineitä tarpeen mukaan
5) Lääkityksen tarkistaminen
6) Riittävästi maistuvaa proteiinipitoista ruokaa
7) Läheis- ja vertaistuki avuksi
Aamupäivän viimeisessä esityksessä neurologian erikoislääkäri, Itä-Suomen yliopiston Aivotutkimusyksikön tutkimusjohtaja Merja Hallikainen käsitteli aivoterveyden edistämistä ikääntyessä.
Esityksessääm Merja toi esille miten monet tekijät vaikuttavat ikäihmisen tiedollisiin (kognitiivisiin) toimintoihin, ja että pienetkin kognitiiviset vaikeudet voivat heikentää merkittävästi iäkkään elämänlaatua. Hyvä asia on, että moniin muistisairauksien vaaratekijöihin, kuten tupakointiin ja alkoholin käyttöön, voi vaikuttaa omilla valinnoillaan. Terveelliset elintavat ylipäänsä, kuten liikunta, kasvisten ja kalan syönti ja riittävä uni, näyttävät pienentävän riskiä sairastua Alzheimerin tautiin.
Aivoterveydestä arkipäivää
- Sopivasti ruokaa (paino säilyy ennallaan)
- vähemmän eläinrasvoja (punaista lihaa ja lihajalosteita)
- kalaa kerran viikossa
- vähempi suolaista
- vähemmän ravintoköyhiä ”höttöhiilareita” (leivonnaisia, runsassokerisia tuotteita…)
- kasviöljyä ruuanlaittoon
- runsaasti vihanneksia, juureksia, hedelmiä ja marjoja
- alkoholia kohtuudella
Janne Sallinen
janne@alfido.fi
Luennot
Hallikainen Merja. Aivoterveyden edistäminen ikääntyessä.
Karhunen Leila. Ympäristö on tärkeä osa ikääntyneen hyvää ravitsemusta.
Sallinen Janne. Kohti liikuttavia onnistumisia. Toimintakyvyn tukeminen ikääntyessä.
Kommentit (0)