”Kannattaa hakeutua kannustavaan ilmapiiriin”

Sakari Kuosmanen
Viihdetaitelija, kuntoliikkuja

1) Olet kokokansan tuntema viihdetaitelija ja innokas jalkapallomies. Miten liikut nykyisin ja millaisessa kunnossa olet?

Olen ainakin lääkäreiden mielestä tällä hetkellä ihan OK kunnossa. Veren paine oli viimeksi 10 päivän rundin jälkeen 133/74. Pyrin harrastamaan hikiurheilua elikkäs jalkapalloa ja jääkiekkoa mahdollisimman usein, parhaimmillaan 3-5 kertaa viikossa. Polvivamman vuoksi olen valitettavasti joutunut vähentämään varsinkin jalkapallon pelaamista.

2) Mitä liikunta sinulle merkitsee ja miksi liikut?

Liikunnan sosiaalinen puoli on lähes yhtä tärkeää kuin oman kunnon ylläpitäminen. Hyvät ystävät, kaverit ja reipas liikunta ovat tärkeitä, koska liikkumalla pääsee myös työasioita pakoon. Olen myös innokkaasti mukana tyttäreni Milkan jalkapallo harrastuksessa ja vedän joskus treenejäkin 10 -vuotiaille tytöille.

3) Mitä neuvoja antaisit painonnousun kanssa kamppailevalle liikuntaa harrastamattomalle keski-ikäiselle?

Kannattaa hakeutua kannustavaan ilmapiiriin vaikkapa ammattilaisten neuvoja kuulemaan. Esimerkiksi Kuntokeskus Alfidosta löytyy liikunnan ja ravitsemuksen asiantuntijoita.
Ruokailutottumuksia on vaikea muuttaa – itse teen ostospäätökset kauppaan lähtiessäni. Ostan paljon vihanneksia, hedelmiä sekä mahdollisimman vähän lihottavia asioita. Vettä kannattaa juoda paljon ja syödä illalla mahdollisimman vähän. Pyrin syömään päivittäin usein ja pienehköjä annoksia monipuolisesti. Intohimoni on tulinen ruoka.
Olut, makkara ja hyvä pizza ovat minulle joskus ylittämättömiä esteitä. Kohtuus kaikessa lienee paras ohje, mitä kannattaa noudattaa.

4) Mikä on elämänohjeesi/mottosi?

Koskaan ei anneta periksi, vaikka joskus takapakkia tuleekin. Olen kiitollinen jokaisesta päivästä ja yöstä.

Sakari kuosmanen