Liikuntaa kaikenkokoisille ihmisille

Liikunta on terveellistä kaikille painosta riippumatta. Liikuntaa kannattaa harrastaa sen hauskuuden ja siitä seuraavan hyvänolon tunteen takia eikä pelkästään sen takia, että liikunta laihduttaa.

Olen jo pitkään ihmetellyt, miksi suurempikokoisille kohdennettuja matalankynnyksen liikuntapalveluja on niin vähän tarjolla. Joka kolmas työikäinen suomalainen luokitellaan lihavaksi. Heidän liikuntaharrastustaan vaikeuttaa sopivien liikuntapalvelujen huono saatavuus. Monet ujostelevat ulkonäköään tai tapaansa liikkua ja heistä tuntuu, että kuntosalit on tarkoitettu vain nuorille ja trimmatuille. Sopivia liikuntamuotojakin voi olla vaikea löytää.

Kuntosaliharjoittelu sopii hyvin myös suurille henkilöille, sillä liikkeet ovat suoraviivaisia ja turvallisia.  Jalkojen lihasvoima ja tasapaino ovat tärkeitä jo keski-iässä ja iän lisääntyessä niiden tärkeys liikkumiskyvyn perustana vain lisääntyy. Mitä painavampi ihminen, sitä enemmän hän tarvitsee lihasvoimaa liikkumiseen. Tehokkain tapa kehittää lihasvoimaa on systemaattinen voimaharjoittelu.

Kuopioon hiljan avattu Suurenmoisten ihmisten kuntokeskus Alfido on oikealla asialla.  Alfido tarjoaa liikapainoisille räätälöityä hauskaa ja turvallista liikuntaa. Sisäinen motivaatio liikuntaan voi syntyä vain oman liikuntakokemuksen kautta. Suosittelen kokeilemaan!


Taina Rantanen, LitT, gerontologian ja kansanterveyden professori, Jyväskylän yliopisto