Alfido blogi

Kansantajuisia kirjoituksia elintapamuutoksia ja arjen hallintaa helpottamaan ilman turhaa pönötystä ja tieteellistä jargonia. Hyvän olon tähden!

Syödäkö vai eikö syödä?

Syödäkö vai eikö syödä?

Vieraskynäkirjoitus:
Tanja Juntunen on vuotta vaille valmis terveystieteiden maisteri ja laillistettu ravitsemusterapeutti. Hän on aktiivinen liikkuja ja harrastanut monia lajeja, kuten pikajuoksua, thai nyrkkeilyä ja kuntosalia. Hän on myös koulutettu personal trainer. Graduaan hän tekee bikinifitnessurheilijoiden syömiskäyttäytymisestä. Uusien makujen metsästäminen ja kokeileva keittiö ovat rakas harrastus.

---

Kylläisyys

Syömistämme säätelevät monet eri hormonit. Tietyt hormonit kehottavat meitä syömään, toiset lopettamaan ruokailun ja osa vaikuttaa pitkällä tähtäimellä energiansaannin säätelemiseen. Nälkä on varsinkin painonpudotuksessa ei-toivottu vieras. Jos syömisestä on pitkä aika tai energiaa on saatu todella niukasti viime aterialla, alkaa syömiseen kannustavien hormonien erittyminen lisääntyä. Painonpudottajankaan ei siis kannata syödä ihan pelkkää salaattia, sillä suuren energiavajeen läsnä ollessa elimistö erittää nälkähormoneja, vaikka olisit vasta hetki sitten syönyt.

Opettele kuuntelemaan nälkää. Ennen ruokailua, mieti asteikolla 1-10, kuinka nälkäinen olet. Varsinkin, jos mielitekoja tulee, kannattaa huomioida oman nälän tilanne. Syö hitaasti, jotta tunnet kylläisyyden lisääntymisen. Ehkä olet joskus huomannut ähkyn kehittyvän vielä syömisen jälkeenkin. Kylläisyyden tunne tulee hieman viiveellä, joten hotkiessa et ehdi sitä huomaamaan. Syö, kunnes olet sopivan kylläinen (kylläisyysasteikolla ehkä noin 7). Jos ruokaa jää, älä huoli. Pian opit ottamaan sinulle sopivan annoksen!

Ulkoiset syömään houkuttelevat viestit

Nälän lisäksi ympäristössämme on paljon viestejä, jotka ohjaavat meitä syömään. Kaupassa näytteillepano, värit, valaistukset ja tuoksut antavat meille vihjeitä, jotka lisäävät halua syödä. Tämä on hyvä huomioida, jos esimerkiksi kaupasta tulee usein ostettua jotain sellaista, mitä kauppalistassa ei lue. Kylläisenä kauppaan -sääntö toimii yleensä parhaiten hetken mielijohteiden hallitsemiseen.

Totutut paikat, ihmiset, ajat tai muut usein arjessa toistuvat asiat voivat myös olla syömiseen houkuttelevia viestejä. Esimerkiksi päiväkahvilla työkaverin kanssa saattaa tulla otettua munkki, vaikka ei erityisesti joka kerta tekisi mielikään. Mieti siis, oletko nälkäinen, tekeekö mielesi todella ottaa munkki ja onko sen syöminen juuri nyt tarpeellista. Viikonlopun karkkipäiväkin tai voi olla totuttu aika ostaa makeisia. Mieti taas, tekeekö mielesi todella karkkia, vai ostatko ja syötkö niitä tavan vuoksi.

Tietoisuus

Tietoinen syöminen tarkoittaa sitä, että syödessämme havainnoimme syömistämme. Miltä ruoka tuoksuu, näyttää, maistuu, tai kuulostaa puraistessa? Esimerkiksi television ääressä syödessä voi olla hankalaa havainnoida edellä mainittuja asioita ja kehittyvän kylläisyyden tunteen huomaaminen voi olla vaikeaa. Käsi vie ruokaa suuhun ja pian ruoka on loppu, lähes huomaamatta. Ruoasta ei ole saanut irti nautintoa, ja kylläisyyskin saattaa hiljalleen vaihtua ähkyn puolelle. Siksi olisi hyvä keskittyä syömiseen, esimerkiksi pöydän ääressä rauhalliseen tahtiin ruokailemalla.

Dieettien loppu

Erilaiset laihdutuskuurit toimivat usein hyvin alkuun. Paino laskee ja olo tuntuu kevyemmältä. Jossain vaiheessa niukka energiansaanti kääntyy kuitenkin itseään vastaan. Säästöliekistä puhutaan, kun oman kehon peruskulutus laskee. Elimistö mukautuu vähäiseen energian saantiin. Esimerkiksi pieni tiedostamaton liikuskelu ja kehon lämmöntuotanto vähenevät. Ennen helposti menneet treenit tai ihan peruspäivä voi tuntua tahmealta. Painonhallinta säästöliekillä vaikeutuu huomattavasti ja pahimmillaan energiansaantia vähennetään entisestään, mikä vain pahentaa tilannetta. Kierre on valmis.

Mitä sitten pitäisi tehdä välttyäkseen säästöliekiltä ja onnistuakseen painonhallinnassa? Syödä. Syödä niin, että nälkää ei ole ja energiaa riittää aktiivisena pysymiseen. Ruokavalio, jota ei voi kuvitella noudattavansa koko elämää jää valitettavasti vain hetkelliseksi hyödyksi. Mitäpä jos sen sijaan panostaisikin ihan loppuelämän kestäviin tapoihin? Jospa esimerkiksi satsaisit kasviksien lisäämiseen ensin ihan yhtenä päivänä viikossa? Sekin on jo 52 parempaa päivää vuodessa. Kun kasvikset löytävät tiensä lautasellesi hiljalleen joka päivä, olet jo ihan huikean hyvällä tiellä! Kasvisten lisäämisellä ruoan energiapitoisuus laskee, saat paljon virkeyttä tuovia vitamiineja, kuidut pitävät sinut kylläisempänä ja saat hyvän mielen terveellisestä valinnasta. Paljon parempaa, kuin mikään pussikeittodieetti, sanon minä!

Moni sanoo, että tietää miten syödä terveellisesti, mutta toteutus takkuaa. Usein terveellisesti syömisestä tehdään liian ehdotonta tai juututaan kuitenkin loppupelissä dieettien kieltoihin.  Dieettejäkin kokeillaan usein noin kymmenen viikkoa. Kokeilepa seuraavat kymmenen viikkoa lautasmallia, sydänmerkittyjä tuotteita, nälän mukaista ja hitaasti syömistä sekä itselle mieleistä liikuntaa. Rentous on osa terveellistä, joustavaa syömistä. Mukaan mahtuu siis kaverin kanssa vietetty kahvi ja pullahetkikin! Jos olet jo pikadieetit kokeillut ja todennut ne toimimattomiksi, anna oman kehon kuuntelemiselle mahdollisuus.

Tanja Juntunen
tanja_juntunen@hotmail.com

Jaa artikkeli

Kommentit (0)

Jätä kommentti


OTA YHTEYTTÄ
OTA YHTEYTTÄ