Alfido blogi

Kansantajuisia kirjoituksia elintapamuutoksia ja arjen hallintaa helpottamaan ilman turhaa pönötystä ja tieteellistä jargonia. Hyvän olon tähden!

Ruokavalinnoista ja itsekunnioituksesta

Ruokavalinnoista ja itsekunnioituksesta

Vieraskynäkirjoitus

Anja Lapveteläinen toimii yliopistotutkijana Itä-Suomen yliopiston kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikössä. Mielenkiinnon kohteena ovat aisti- ja kuluttajakokemukset osana syömiseen ja terveyden ylläpitoon liittyvää käyttäytymistä. Parhaillaan hän on mukana mm.  tutkimuskokonaisuudessa, jossa kehitetään tietotaitoa kokonaisvaltaisen mielihyvän mittaamiseksi.  FK- ja FT-tutkinnot elintarvikekemiassa Turun  yliopistolla, jossa myös dosentuuri elintarvikkeiden aistittavan laadun tutkimuksen alalla.    

--

Kaupassa tavallisena arkena töiden jälkeen. Kiire jo kotiin, väsyttää, on nälkä. Mitähän sitä taas keksisi syötäväksi, nopeasti laitettavaksi, itselle ja perheelle? Valinnat hyllystä napsahtelevat koriin aikamoisella rutiinilla, suurimmaksi osaksi automaattiohjauksella. Vasta siinä vaiheessa pysähdyn, kun joudun valitsemaan uudenlaisen leivän, koska minulle tavanomaisempi oli jo loppunut  hyllystä tai haluan muuten vaan saada vaihtelua ruokapöytään, jotain iloa marraskuun harmauteen.

Kun  tutkija kysyy kaupassakävijöiltä, minkä perusteella he valitsevat ruokatuotteensa, tyypillisimmiksi vastauksiksi nousevat jotkin seuraavista: maku, hinta, lisäaineettomuus, kotimaisuus/lähiruoka, terveellisyys, tuotantotapa. Kuluttajina uskomme tekevämme rationaalisia valintoja, emmekä aina huomaa, miten paljon olemme mainonnan ja viestinnän välittämien mielikuvien ohjaksissa. On olemassa tutkimusnäyttöä, että mielikuvat tietystä brändistä voivat ohjata niin makukokemuksiamme, mieltymyksiämme  kuin käsityksiämme tuotteiden terveellisyydestä. Koska rutiinivalintamme tapahtuvat muutamissa sekunneissa, mielikuvilla on väliä.  Pakkausten teksteihin uppoudumme tyypillisesti silloin, kun haluamme syystä tai toisesta tehdä meille uudenlaisen valinnan ja siten varmistua käytetyistä raaka-aineista, tuotteen alkuperästä tai ravintosisällöstä. Silloinkin useimmiten luotamme siihen infoon ja mielikuvaan, mikä tuotteesta välittyy pakkauksen etupuolelta katsottuna.

Kotona ruuan rooli yhteenkuuluvaisuuden välittäjänä on keskeinen, onhan kotitalouskin jossakin yhteydessä määritelty yhteisönä, joka käy yhteisellä jääkaapilla. Vaikka arjessa ruuan laitto perheelle tai itselle tuntuu usein pelkästään viheliäiseltä suoriutumistapahtumalta, löytyy sen takaa järeitä, usein tiedostamattomia, motiiveja: emme välitä ruuan avulla toisillemme – ja itsellemme - pelkästään rakkautta ja huolenpitoa, vaan samalla myös yhteisön osana sosiaalisia toimintamalleja siitä, mitä ruokaa kannattaa suosia ja mitä välttää. Vielä murrosikäistenkin hedelmien ja kasvisten syöntitottumusten on osoitettu ohjautuvan ennemminkin vanhempien kuin kaveripiirin esimerkin pohjalta.

Amerikkalainen professori Linda Bacon on yksi ’Health at Every Size’ suuntauksen pioneereista. Eräässä haastattelussaan hän mainitsee tärkeimmäksi  tavoitteekseen sen, että syömisen ja painon hallinnasta puhuttaessa huomio siirtyisi pois kehon painosta. Tämän sijalle hän ehdottaa keskittymään kunnioituksen vaalimiseen. Itsekunnioitukseen, oman kropan viisauden, omien mielihalujen ja kehon viestien kunnoitukseen, tähän lisäisin myös ruuan kunnioitukseen. Tämä on lähes vallankumouksellinen näkökulman muutos. Kun kunnioitan oman kroppani viestien ja mielitekojeni viisautta, jää päätäntävalta ja vastuu valinnoistani itselleni, ei kenellekään tai millekään auktoriteettina pitämälleni.  Hyväksyn tietoisesti tämän hetkisen tilanteeni ja siihen liittyvät tunteeni ja muut kehon viestit, valitsen niiden mukaan, ja huomioin valintani seuraukset aistimusten ja muiden kokemusten tasolla. Ja otan niistä opikseni. Siinäpä yksi aktuelli näkökulma seuraavalle kauppareissulle ja arjen ruokahetkeen.  Valinta on  meidän omissa käsissä.

Anja Lapveteläinen
anja.lapvetelainen@uef.fi
 

Kirjallisuutta

Bacon L. Health at Every Size,  2nd Edition Revised & Updated: The Surprising Truth About Your Weight, BenBella Books, USA, 2010

Bacon L, Aphramor L. Body Respect: What Conventional Health Books Get Wrong, Leave Out, and Just Plain Fail to Understand about Weight, BenBella Books, 2014

Pohjanheimo T. Sensory and non-sensory factors behind the liking and choice of health food products. Väitöskirja, Turku 2010.

Saarela AM.  Päivittäistavarakauppa kuluttajien ruoan valintaympäristönä painonhallinnan näkökulmasta. Väitöskirja, Kuopio, 2013.

Jaa artikkeli

Kommentit (0)

Jätä kommentti


OTA YHTEYTTÄ
OTA YHTEYTTÄ