Suuri osa ruokatrendeistä höpön löpöä?

Karppausta, paleoruokavaliota, hormonidieettiä, veriryhmädieettiä, superfoodeja...

Lista on pitkä ja uusia ihmeruokia tai -ruokavalioita nostetaan esille melkein viikoittain. Puhutaan myös elintarviketeollisuuden salaliitosta, ruokiin lisätyistä kemikaaleista yms. Ei ihme jos moni on sekaisin.

Professori Mikael Fogelholm on tunnetuimpia ravitsemusalan vaikuttajiamme. Vihapuheesta huolimatta hän on puolustanut ansiokkaasti tutkittua tietoa itseoppineiden kokemusasiantuntijoiden näkemyksiä vastaan.

Omituisille erikoisruokavalioille tai superfoodeille on harvoin perusteita ja niiden terveellisyyskin on niin ja näin. Esimerkiksi täysjyväviljan käytön rajoittaminen tai jopa lopettaminen yleensä väistämättä heikentää ruokavalion kokonaislaatua. Viljatuotteethan ovat tärkein kuidun ja hiilihydraattien lähteemme ja sisältävät monipuolisesti suojaravintoaineita, kuten B vitamiineja. Vastaavasti maitovalmisteiden käytön lopettaminen vaatii erityistä huomiota riittävän kalsiumin ja B12 vitamiinin riittävän saannin turvaamiseksi.

Toimimattomuus, kalleus ja vaikeus lienevätkin keskeisimpiä syitä miksi ruokatrendien elinkaari on lyhyt. Ne eivät tarjoa oikotietä onneen, vaan katteettomia lupauksia siitä.

Professori listaa 8 järjetöntä ruokatrendiä - "ihan höpöä". Ilta-Sanomat 17.7.2017


Aikaisemmat uutiset