Suomalaista superfoodia aidoimmillaan

Kasvisten, marjat mukaan lukien, tiedetään olevan kevyitä ja ravitsevia. Itä-Suomen yliopistossa tehty tutkimus osoittaa marjojen tasaavan myös verensokerin vaihtelua. Tulokset vahvistavat terveellisen kasvisvoittoisen ruokavalion hyödyllisyyttä yleisimpien kansantautien, kuten tyypin 2 diabeteksen, ehkäisyssä ja hoidossa.


Kuopiolaistutkijoiden tekemien havaintojen mukaan marjat hidastavat ruuan hiilihydraattien imeytymistä ja vaikutusta verensokeripitoisuuteen. Nähtävästi keskeisimmässä roolissa ovat marjojen kuoren sisältämät polyfenolit, jotka auttavat marjoja suojautumaan ulkoisia uhkia, kuten tuhohyönteisiä vastaan.

Kotimaisista marjoista mansikka, mustikka, puolukka ja aronia alensivat valkoisen vehnäleivän aiheuttamaa insuliinivastetta. Insuliini on hormoni, joka kuljettaa sokeria (glukoosia) soluihin. Marjojen verensokeria tasaava vaikutus näyttää olevan vastaavanlainen kuin ruisleivällä. 

Marjat ovatkin todellista suomalaista superfoodia. Nam nam!

Heitteleekö verensokeri? Marjojen syönti tasoittaa vaihteluja. ET lehti 15.6.2017
 


Aikaisemmat uutiset